Tag der Demokratie – Kochen verbindet

Am 23. Mai (Geburtstag des Grundgesetzes) kam ein kleiner Food Truck und wir kochten mit Mara aus Syrien, Fatuma aus Somalia, Herrn Fritz und Herrn Volz aus Werder.
Als wir an gekommen sind war alles schon aufgebaut. Zuerst haben sich alle vorgestellt, dann wurde das Vorhaben erklärt – Falafel zubereiten. Nach einer kurzen Einweisung wurden wir in verschiedene Gruppen aufgeteilt. Zuerst musste das Gemüse geschnitten werden. Da der Falafelteig aus Kichererbsen hergestellt wird, haben zwei Schüler mit Hilfe eines Fleischwolfs diese zerkleinert. Hinzu kamen dann die geschnittenen Zwiebeln, der Knoblauch, die Petersilie und verschiedene Gewürze wie Salz, Nelken und Koriander. Alles wurde zu einer Masse verarbeitet. Anschließend haben wir die Falafel geformt. Es gibt viele Möglichkeiten die Falafel zu formen, wir haben sie wie kleine Buletten geformt. Daraufhin erhitzten wir Speiseöl und dann konnte es losgehen mit dem Frittieren, für etwa 5 Minuten pro Seite bis sie goldbraun waren. Nun ging es endlich ans Essen. Zuerst gab es ein flaches Fladenbrot und dazu die verschiedenen vorbereiteten Beilagen wie Tomaten, Gurken, Salat und Jogurtsoße. Mara zeigte uns, wie man es richtig faltet, um es gut essen zu können.
Danach hatten wir noch eine kleine Fragerunde mit Fatuma zum Thema Demokratie und Integration. Mir persönlich hat das sehr viel Spaß gemacht, da ich immer gerne Dinge lerne und alle sehr freundlich und offen waren.

Beitrag von Mio Weisheit, 10f

On May 23rd the company „Midnimo“ came to our school with their food truck. Mara from Syria, Fatuma from Somalia, Mr. Fritz and Mr. Volt wanted to show us how to make falafel.
When we arrived at the food truck, everything was already set up. They all greeted us in a very friendly way and proceeded to tell us what we were going to do. The whole class sat down at a table and we began the preparations for the falafel. Nina and Simon sat at a grinder to crush the chickpeas while everyone else was cutting onions, garlic, parsley, tomatoes and lettuce. After that we added the cut onion, garlic and parsley to the ground chickpeas. The tomatoes and lettuce were put into a separate bowl. These ingredients were later put on tortillas along with the falafel, some cucumber cubes and a yoghurt sauce. The chickpea mixture was seasoned with salt, cloves and coriander. Then we started shaping the mass into small balls. They were then fried in oil. Some of the boys started prepare the yogurt sauce. It was made with sesame-mush, lemon, yoghurt and salt. After everything was well done we sat down and we were given some tortillas. Mara explained how to prepare the dish. While eating, Fatuma from Somalia joined us and talked about democracy, feminism and suppression.
Mr. Fritz told us that most of the used ingredients were farmed on his field in Werder. We were allowed to take the leftover falafel home. After saying our farewells and thanking them we went home. We all can say that this was a really wonderful experience. To be honest we didn’t think it would be this fun, but they proved us wrong. We all had a fantastic day and this activity brought our class a little closer. Thank you very much, especially Mrs. Fairless who organized this day for her class and ours!
If you are interested to learn more about Fatima, look for her website > Fatuma Musa or the United Action e.v.

written by Maya Kirchner, 10f

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